Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
Gemeenten hebben momenteel de wettelijke taak om per week tien uur voorschoolse educatie aan te bieden aan peuters met een risico op een onderwijsachterstand (doelgroeppeuters). Het kabinet wil dit uitbreiden naar een aanbod van 16 uur per week voor peuters die binnen de VVE-doelgroep vallen en stelt hiervoor extra middelen beschikbaar. Daarnaast komt er een nieuwe verdeelsystematiek van de onderwijsachterstandsmiddelen. Beide ontwikkelingen worden meegenomen in de nieuwe beleidsperiode 2019-2022.
Passend onderwijs primair onderwijs
2019 wordt het implementatiejaar van de gewijzigde ondersteuningsstructuur primair onderwijs. Er worden (bestuurlijke) afspraken gemaakt over de samenwerking tussen het samenwerkingsverband passend onderwijs, schoolbesturen en gemeente (jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp) over rollen, verantwoordelijkheden en bekostiging. Alleen door goede samenwerking kunnen we optimaal bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en worden schaarse middelen zo effectief mogelijk ingezet.
Passend onderwijs voortgezet onderwijs - Tussenvoorziening
Een belangrijke ontwikkeling om meer kinderen in het reguliere voortgezet onderwijs te houden is de oprichting van de Tussenvoorziening in het schooljaar 2018/2019. De Tussenvoorziening is een initiatief van het Almere College en het Ichthus College. De gemeente Dronten sluit aan met preventieve jeugdhulp. In de Tussenvoorziening volgen jongeren een gecombineerd programma van onderwijs en jeugdhulp met als doel om weer in te stromen in het regulier onderwijs.